Resepi Sardin Goreng
Nampak mudah bukan..memang mudah pon..apela saye ni kan tu pon nak publish kat blog..tapi yelah kan bukan sume pandai masak, saye ni pon same jadi saye nak cadangkan resepi ni kepada korang-korang yang tak berapa mahir memasak dan nak try juadah dari air tangan korang sendiri..
Okey bahan-bahannye :
Sardin 1 tin (cap ape pon boleh, ikut febret korang)
Bawang merah (dihiris)
Bawang putih (dihiris)
Bawang besar (mayang)
Lada cili (patah 2)
Air asam jawa (kalo xde limau nipis pon boleh)
Garam
Perasa sedikit
Minyak
Cara-caranya:
Panaskan minyak dalam kuali, bile dah panas tumis bawang merah dan bawang putih sampai naik bau.
Masukkan sardin dan lada cili. Kacau perlahan.
Masukkan garam dan perasa. Selepas tu bolehlah masukkan air asam sedikit.
Bile kuah sardin dah mendidih, bolehlah dimasukkan bawang besar yang dimayang tadi. Biar sehingga bawang layu. Angkat dan hidangkan. DONE!!
Senang kan.. sekejap je care penyediaannye.. tak memerlukan bahan yang rumit pon..hehe..kalo nak tambah selera mase makan, buat telur dadar sebagai hidangan tambahan..takkan telur dadar pon xtau buat kan..potongkan lada, hiris bawang besar,garam,ajinamoto n kacau ngan telur..pastu goreng..DONE!! boleh buat korang tambah 2-3 kali taw..hehe
Resipi ringkas cenggini pon korang boleh buat dalam periuk nasi, biase oleh student-student U macam saye la kan..sekali sekala masak sendiri lagi sedap dari beli kat cafe..sehingga menjilat pinggan..hehe
No comments:
Post a Comment